Vill du se alla banker? klicka här

Hur kan man låna pengar med låg ränta?

2016-04-07

Det första du bör veta om att låna pengar är att banker och andra lånegivare inte gör det för att vara schyssta och göra dig en tjänst. De både vill, och måste, naturligtvis tjäna pengar för att kunna driva sina företag med vinst. För att få in inkomster och ha en viss säkerhet när du lånar pengar, så tar de ut ränta. Räntan är alltså priset du får betala för lånet. Det är räntesatsen som bestämmer, hur stor räntan är; den är oftast en procentsats av lånebeloppet. Lånegivaren kan ange den som procentsats för ett år eller för en bestämd betalningsperiod.

Såklart vill man som privatperson låna pengar så billigt som möjligt. Det vill säga, med så låg ränta som möjligt och så få andra avgifter som det bara går.

Typ av lån bestämmer räntan

Det finns olika typer av lån. Dem ska vi titta närmre på snart. Man bör dock först veta, att det som i slutändan avgör hur mycket just ditt lån kommer att kosta, alltid är individuellt. Detta betyder, att varje lån är unikt och baseras på följande uppgifter:

·

Hur lång tid du kommer att få på dig att betala tillbaks?

Med detta sagt, är det ändå vettigt att gå igenom några av de typer av lån som finns, eftersom de ändå generellt har liknande uppsättning och villkor.

Privatlån

används för många olika typer av investeringar. Dessa kan du få utan att behöva ange exakt vad du ska ha pengarna till. Många tar privatlån för att köpa bil, resa eller renovera hemma. Dessa lån kan du få utan säkerhet, vilket är positivt för många, men samtidigt ställer det högre krav på att du har en inkomst. Du kan få låna upp till 500 000 kronor. Räntorna för dessa lån börjar runt 3 %.

Bolån

tar man när det är dags att köpa hus eller lägenhet. Det är oftast ett långsiktigt lån, som du sen har kvar under hela tiden du bor i din nya bostad. För att få det här lånet måste du själv bidra med en kontantinsats på minst 15 % av köpeskillingen. Dessa lån har inget tak, men du behöver ofta använda din bostad eller annan egendom som säkerhet för att få lånet. Räntan startar runt 1.55 % för dessa lån.

Snabblån

är de lån som också kallas smslån. De passar bäst om du behöver en lite mindre summa snabbt. Man bör kunna betala tillbaks inom 1-3 månader för att detta lån inte ska bli orimligt dyrt. Du kan få låna mellan 200-30 000 kronor. Räntan är högre för dessa lån och startar runt 10 %.

(Det räntesatser som nämnts ovan förändras hela tiden och är inga garantier för hur det kommer att se ut för just dig.)

Det kan vara svårt att veta om man hittat den lägsta räntan eller inte, men om man gör sin research grundligt och jämför noga, har man en god chans. Dessutom bör man kontakta bankerna direkt, förklara sin egen individuella situation och fråga vad de kan göra för en.

Ofta lönar det sig också att ha en kortare bindningstid. Då kan man byta bank om det skulle dyka upp ett bättre erbjudande lite senare.

De lånar ut pengarna

Möjliga lånegivare är både de större bankerna som har kontor i din stad och de mindre kreditinstituten du hittar på nätet. Oavsett vem du lånar pengar ifrån, bör du alltid kolla upp vad som gäller, innan du skriver på något eller tar emot pengar. Flera lånegivare på internet skyltar gärna med att de lånar ut pengar räntefritt, men om de samtidigt tar ut höga fasta avgifter varje månad, kommer lånet ändå inte bli så billigt som du först trott.

Utan ränta med kreditkort

Det är i princip omöjligt att låna pengar helt utan ränta i Sverige. Bankerna erbjuder inte detta alternativ, och även om det finns kreditinstitut som hävdar att de gör det, så är det oftast för bra för att vara sant. Skulle de inte ha en procentuell ränta, så har de i alla fall avgifter som gör lånet lika dyrt ändå.

För att få låna pengar helt utan ränta, så finns det egentligen bara ett alternativ. Kreditkort. Handlar man med kreditkort så får man inte räkningen förrän månaden efter. Man får då dessutom en frist på mellan 10-30 dagar på sig att betala tillbaks. Klarar man att betala fakturan innan förfallodatumet, så slipper man betala ränta på de lånade pengarna.

Skulle man behöva längre tid än fristen, tillkommer ränta på det beloppet som du handlat för. Denna ränta varierar, men ligger normalt runt 7-15%.

För dig med anmärkning

Läs mer om hur du kan låna trots betalningsanmärkning

Visa alla lån

Vill du se alla våra långivare? Besök vår lista på alla banker som lånar ut pengar!

Kontakta oss!

Vill du komma i kontakt med oss? Skicka gärna ett mail!

Skriv en rad till oss!


Email: info@bästlån.se

www: https://bästlån.se