Vill du se alla banker? klicka här

Går det låna pengar utan säkerhet?

2016-04-06

För att banker och andra kreditinstitut ska vara intresserade av att låna ut pengar, så vill de gärna ha en säkerhet, något som garanterar, att de kommer att få tillbaka sina pengar. En säkerhet är lite som en pant och kan till exempel vara en bostad, en bil, en motorcykel eller något annat större ”föremål”, som är värt mycket pengar. Den ränta, som lånegivaren kommer att ta ut, bestäms till stor del av huruvida det finns en säkerhet, och hur mycket den i så fall är värd i rena pengar. För lånegivaren är det här en garanti och en trygghet. Om lånet inte kan betalas tillbaks i kontanter, så kommer de i så fall ta bostaden, bilen, motorcykeln - det som är säkerheten.

Ett alternativ för de, som inte äger något, vars värde är stort nog för att agera säkerhet, är att ta ett lån med en borgensman. Det är i så fall en person, som går i god för att skulden till lånegivaren kommer att betalas tillbaka. Om den, som lånat pengarna, inte lyckas med återbetalningen, blir den nedtecknade borgenären istället skyldig att betala skulden. Borgenären behöver inte vara släkt med låntagaren, utan det kan vara vem som helst, som har god nog ekonomi för att kunna ta på sig borgenärskapet.

Frågan, som alla utan tillgångar med högt värde eller bjussiga borgenärer i närheten ställer sig, är ju då: kan man låna pengar även utan säkerhet?

Utan säkerhet och borgenär

Som tur är, så finns det alternativ, som gör det möjligt att få lån beviljat, även om man varken har säkerhet eller borgenär. Ett sådant lån kallas för konsumtionslån, blancolån eller privatlån. Detta gäller som högrisklån för lånegivaren, eftersom de inte har samma garantier för att pengarna kommer att komma tillbaks, som om lånetagaren hade en säkerhet eller borgenär. Lånegivaren måste helt enkelt lita på att den, som lånat pengarna, kommer att kunna genomföra återbetalningen, enbart med sin lön och andra aspekter av den privata ekonomin. Det som nästan alltid krävs för att få ett privatlån, ett lån utan säkerhet, är att man, som lånetagare, har fast inkomst och helst är utan betalningsanmärkningar. Men det finns undantag även från de här kraven.

Koll på läget

Det viktigaste innan man tar ett lån utan säkerhet, är att gå igenom sin egen ekonomi och se, så att man klarar av ett sådant lån. Generellt gäller det, att ju bättre säkerhet, desto lägre ränta. För att vara säker på att alla korten ligger på bordet, bör man undersöka exakt hur dyrt lånet blir i slutändan. I den summan räknas, naturligtvis, både räntan och eventuella avgifter in. Genom att ta kontakt med flera olika lånegivare, kan man jämföra och på så sätt fastställa, vilket som passar bäst på ens egna krav och önskemål. Det är, dessutom, smart att vara ute i god tid. Dels för att företaget oftast vill göra en kreditprövning, vilket kan ta en stund. Men också för att man inte, i panik, ska ta första bästa smslån med hög ränta och usla villkor.

De kan hjälpa till

Det finns en mängd olika banker och andra kreditinstitut, som kan hjälpa till med lån utan säkerhet. Det är kanske lätt att tro, att man inte har en chans hos de stora bankerna med fysiska kontor, men även de kan hjälpa till med blancolån, eller privatlån, som de hellre kallar det. De flesta rekommenderar det till och med som ett alternativ för att ”baka ihop” andra, dyrare, krediter och på så sätt kunna sänka sina månadskostnader. Det som gäller för att få ett privatlån från en bank, är att räntan är rörlig och att en kreditprövning genomförs.

Om man hellre vill vända sig till ett mindre kreditinstitut för att få ett lån, så finns det en uppsjö att välja på. De flesta ställer inga krav på lånetagaren alls, vilket vid en första anblick kan verka lockande. Dock, kompenserar de för detta med räntesatser, som är mycket högre än bankernas. Dessutom, finns det ofta snäva tidsplaner att följa, så man bör tänka sig noga för innan man hakar på ett sådant erbjudande. Allt beror, naturligtvis, på hur situationen ser ut: din inkomst, hur mycket du lånar och när du räknar med att kunna betala tillbaks.

För dig med anmärkning

Läs mer om hur du kan låna trots betalningsanmärkning

Visa alla lån

Vill du se alla våra långivare? Besök vår lista på alla banker som lånar ut pengar!

Kontakta oss!

Vill du komma i kontakt med oss? Skicka gärna ett mail!

Skriv en rad till oss!


Email: info@bästlån.se

www: https://bästlån.se